wat te doen als je honderd kilo kroketten van je eigen recept wint

Halloumi?

Halloumi?

Halloumi is een stevige, zoute kaas uit Cyprus, gemaakt van schapen- en geitenmelk, die overal in het Midden-Oosten wordt gegeten. Halloumi is de Griekse naam, in het Turks heet hij ‘hellim’. Je kunt het gewoon krijgen in de supermarkt. Zoek de feta, en je zult waarschijnlijk de halloumi ernaast zien liggen. Het feit dat je een plak halloumi kunt grillen zonder dat hij smelt, maakt hem in Nederland populair bij vegetariërs die bij de barbecue ook wel eens iets anders willen eten dan een groenteburger.

In Cyprus is vlees eten de nationale hobby, maar gegrilde halloumi verschijnt om de haverklap op tafel. Toen ik een paar jaar in Cyprus woonde, lagen er altijd wel een paar pakjes in de koelkast. Ontbijt? Plak halloumi naast het eitje in de pan. Lunch? Maaltijdsalade met gegrilde halloumi, ongeveer zoals een Griek feta over zijn salade doet. Diner? We eten ons klem aan meze in een taverna, en halloumi is daarbij een must.

Officieel is het kaasje Cypriotisch, maar Libanon, Turkije, Israël en Griekenland weten er allemaal wel raad mee. En in Engeland is het dankzij de Cypriotische immigrantengemeenschap ook populair. Jamie Oliver stopt halloumi in zijn salades, en Yotam Ottolenghi, held van het middenoosterse koken, is er dol op. Ook op kroketten trouwens.

De halloumikroket is mijn eigen uitvinding. Ik maakte al een tijd kroketten voor vrienden, en van de experimenten pakte de halloumi wel heel erg goed uit. Nadat mijn halloumikroketten een wedstrijd tijdens een foodfestival wonnen, verkoop ik ze deze zomer op verschillende plekken in Amsterdam, als eerste op de altijd gezellige Mercatormarkt in Amsterdam-West, op 7 april. Kom langs en proef er een!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *