wat te doen als je honderd kilo kroketten van je eigen recept wint

Het Frituurfestival Leeuwarden

Het Frituurfestival Leeuwarden

In mei 2017 werd in Leeuwarden het eerste Frituurfestival van Nederland gehouden. Het leek een soort anti-foodfestival. Niks geen rollende keukens met glutenvrije quinoa-salades, wij flikkeren gewoon alles in de frituur! Geweldig, ik werd er meteen gelukkig van.

Die indruk klopte, maar er zit wel degelijk een gedachte achter het Frituurfestival. Het draait bij dit festival om het in stand houden en vernieuwen van de Nederlandse snackcultuur. Want de ouderwetse snackbar verdient waardering. Dat kan alleen als er af en toe ook eens iets nieuws te zien valt in de vitrine, en daarom had het festival een wedstrijd uitgeschreven voor het bedenken van een nieuwe kroket. En goede vriend gaf mij de opdracht om daaraan mee te doen, omdat hij vond: die ga jij winnen.

Ik maak al een hele tijd kroketten die erg populair zijn onder vrienden en bekenden, en had er ook al een bedacht die nog niet bestond: kroketten met halloumi, een kaas uit Cyprus. Ik ging fanatiek aan de slag met dat recept, en na een paar avondjes mijn vrienden inschakelen als testpanel, en na een giechelende autorit over de Afsluitdijk van Amsterdam naar Leeuwarden voor de finale, bleek dat mijn goede vriend gelijk had. Ik had gewonnen.

De prijs was honderd kilo van je eigen recept, geproduceerd door de sponsor, De Jong Snacks, een kleine fabrikant van soepen en kroketten (ja, dat is een logische combinatie) in Brabant. Honderd kilo. Da’s een hoop kroketten. Ergens rond de 1200, om precies te zijn. De organisatoren van de wedstrijd hadden verwacht dat een chefkok van een restaurant de wedstrijd zou gaan winnen, die dan zijn/haar kroket op het menu zou kunnen zetten. In plaats daarvan won ik, weliswaar fanatiek krokettenmaker, maar ook in het dagelijks leven databasebeheerder in een Amsterdams appartement zonder vriescel achter de keuken. Iedereen die ik vertelde over dit avontuur, lag gierend naast z’n biertje van het lachen. “En nu? Heb je al een extra vriezer gekocht?”

Ja, ik heb een extra vriezer gekocht. Hij staat in de berging, die nu naar schatting 30% uit vriezer bestaat. De wasmachine past er gelukkig nog naast.

Deze zomer ga ik mijn halloumikroketten verkopen op markten en food festivals. Ze zijn namelijk echt heel erg lekker, zeggen ook vrienden die niet kunnen liegen. Die moet u dus proeven. Zie de agenda hiernaast voor de eerstvolgende gelegenheden. En, het is nog nooit zo waar geweest: op=op!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *