wat te doen als je honderd kilo kroketten van je eigen recept wint

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Ik krijg veel vragen over de kroketten. Nadat men uitgelachen is, dan. De populairste:

1. Jezus Thea, wat de fuck?

Ja, inderdaad. Dit gebeurt er nou als je je gewoon eens ergens instort. Het lange verhaal staat hier.

2. Wat is dat, halloumi?

Dat is een kaas uit Cyprus, die overal in het Midden-Oosten gegeten wordt. Lonely Planet legt het uit in een leuk filmpje. De halloumi die in deze kroketten zit, is van schapen- en geitenmelk (zonder de koemelk die in goedkopere halloumi ook gebruikt wordt) en wordt gemaakt in Cyprus zelf.

3. Zijn ze al op?

Bijna! Ik ga ook niet meer op de Mercatormarkt staan. Alleen de laatste dozen gaan op dit moment naar mijn vaste klanten. En dan? Mijn ideaal zou zijn als een producent de halloumikroketten in het assortiment wil opnemen. We hebben gekeken wat ervoor nodig is om zelf in de krokettenbusiness te gaan, en dat is iets te omvangrijk voor iemand met een baan en een leven. Hou er dus rekening mee dat op=op inderdaad letterlijk “op” betekent, tenzij zich een producent meldt.

4. Kunnen ze in de airfryer?

Zeg, niet vloeken in dit heilige huis van kroketten, hè! Maar een paar klanten hebben het geprobeerd, en tot mijn verrassing blijkt het te kunnen. Maar gooi ze in hemelsnaam toch gewoon in de frituur en eet er een flinke bak groenten bij. Lekker. Ik maak voor mijn gasten vaak dit recept van Ottolenghi bij deze en andere kroketten. Het komt uit zijn boek Jeruzalem.

5. Ik eet geen vlees/noten/gluten etc, zit dat in deze kroketten?

Er zit rundergelatine in de kroketten, daar kwamen we tijdens het maken helaas niet omheen. Verder waren er bij het maken van deze kroketten geen dode dieren betrokken. De halloumi zelf is vegetarisch door het plantaardig stremsel. Er zit wel tarwe (en dus gluten), ei, melk en soja in.

6. Wat zit er allemaal in?

Elke goede kroket bestaat uit een goeie bouillon, een roux van bloem en boter, en vaste ingrediënten. En dat dan gepaneerd. In dit geval is de bouillon niets dan water, kruiden en citroenschil – precies identiek als de bouillon in de originele kroket waar ik de wedstrijd mee won. De vaste ingrediënten zijn ook identiek aan het origineel. Er zit heel veel halloumi in (40% ongeveer), echte goeie, gemaakt in Cyprus. En verder kraakverse kruiden, waaronder munt en koriander, door mijzelf gehaald bij mijn favoriete groenteboer die ze die ochtend speciaal voor mij van de veiling had meegenomen, en een pittige toevoeging die ik niet verklap maar die ook vers van de groenteboer kwam.

Er zijn ook verschillen. Een kroket gemaakt in een fabriek, hoe klein en sympathiek die fabriek ook is, blijft natuurlijk anders dan een handgemaakte kroket. De kroketten zoals ze nu voor mij geproduceerd zijn, verschillen op twee manieren van de kroketten die ik thuis maak: het vet, dat in het originele recept roomboter is, was in de fabriek van De Jong hun gebruikelijke plantaardige vetten, en ook de manier van paneren is de normale methode van De Jong. Die trouwens nog steeds geweldig is. Zo kozen we voor de krokante paneerlaag voor Japanse panko. Lekker grof, en het neemt minder vet op dan gewone paneermeel.

Met andere woorden: bijna gezond! Niet helemaal, natuurlijk:

(Kijk nou! Een officieel etiket, van mijn zelfbedachte kroketten! Hoe vet is dat?? Best wel vet dus. Maar ik heb er even de voedingswaardetabel van een zak chips bijgepakt, en de conclusie is glashelder: je kunt veel beter halloumikroketten eten. Ze zijn nog lekkerder ook.)